Jamajská vepřová žebírka

Jamajská vepřová žebírka

Ingredience

  • 1/4 šálku sušeného rozmarýnu
  • 6 kuliček nového koření
  • 1/4 celé skořice
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky hnědých hořčičných semínek
  • 1 šálek chilli papriček Habanero nebo Scotch Bonnet
  • 1/4 šálku lístků petržele (pevně stlačených v hrnku)
  • 2 nasekané jarní cibulky
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy (asi 1 pomeranč)
  • 4 kusy vepřových žeber ze selete, naříznuté podél kostí

    Omáčka Jerk – suroviny

    1 červená cibule nakrájená na čtvrtiny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce kečupu
  • 1/4 šálku jamajského tmavého rumu
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička soli

 

Postup receptu

Do nádoby mixéru vložte rozmarýn, nové koření, skořici, česnek, kari koření, sůl a hořčičná semínka a nasaďte víko. Zvolte rychlost MILL. Mixujte asi 30 sekund, nebo dokud nebudou suroviny nasekány najemno.

Přidejte chilli papričky, jarní cibulku, tymián, 2 polévkové lžíce octa a pomerančovou šťávu. Nasaďte víko. Zvolte rychlost PUREE. Mixujte asi 30 sekund, nebo dokud se suroviny nespojí. Část (asi 1/4 šálku) vložte do menší misky nebo hrnku. Zakryjte a uložte do chladničky.

Vepřová žebra potřete z obou stran marinádou. Zabalte žebra do potravinové fólie. Vložte do chladničky asi na 1–4 hodiny.

Vyjměte žebra z chladničky a nechte 20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C. Odstraňte z žeber potravinovou fólii. Hluboký plech vyložte pečicím papírem. Na plech vložte kovový rošt, který zlehka potřete rostlinným olejem. Na rošt položte žebra. Pečte v troubě asi 1 hodinu a 30 minut.

Mezitím vložte do nádoby mixéru červenou cibuli a česnek a nasaďte víko. Zvolte rychlost CHOP. Mixujte asi 10 sekund, nebo dokud nebude cibule nasekaná. V případě potřeby otřete stěrkou stěny mixéru.

Do středně velkého hrnce nalijte olej a zahřejte. Přidejte nasekanou cibuli s česnekem a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne. Do nádoby mixéru vložte cibuli, zbývající ocet, kečup, rum, cukr a sůl. Zvolte rychlost PUREE. Mixujte asi 10 sekund, nebo dokud nebude směs hladká. Přendejte zpět na pánev. Zahřejte a na středním nastavení plotýnky za stálého míchání opékejte (bez pokličky) asi 1 hodinu, nebo dokud omáčka neztmavne a nezhoustne. Nechte stranou vychladnout.

Potřete žebra z obou stran omáčkou jerk (asi 1 šálek). Vložte zpět do trouby a opékejte dalších 10–15 minut, nebo dokud nebudou žebra tmavá a maso měkké. Podávejte se zbývající omáčkou.


Tip: Marináda a omáčka jsou také vhodné pro kuře nebo mořské plody. Množství a doba přípravy se mohou lišit.

 

zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty/veprova-zebirka

 

Ingredience: