Cuketová polévka
Polévky mají obecně velmi mnoho variací, dají se kombinovat s nejrůznější zeleninou a dochucovat různým kořením. Zeleninové polévky navíc dobře zasytí a tekutina v žaludku zamezí přejídání. Díky obsahu zeleniny jsou polévky zdrojem vlákniny a mají vysokou nutriční hodnotu, jelikož vývary jsou plné živin. A v neposlední řadě ještě navíc zlepšují trávení a pomáhají doplnit pitný režim.
Ingredience:
- ½ kg cuket
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l vývaru nebo vody
- 1 lžíce másla
- sůl
- tymián nebo provensálské koření
Postup:
V hrnci rozpalte máslo, přidejte nasekaný česnek a cibuli a orestujte do sklovata. Poté přidejte omytou a drobně pokrájenou cuketu, chvíli restujte. Přilijte vodu nebo vývar a provařte asi 15 minut a dochuťte kořením. Nakonec celou směs dobře rozmixujte tyčovým mixérem.
Recepty z cukety jsou takřka nevyčerpatelné, jelikož se nabízí ještě mnoho dalších způsobů úpravy. Lze ji plnit masovou směsí, mladé cuketky jsou vnikající na grilování a oblíbenou klasikou jsou smažené cuketové řízečky nebo cuketový nákyp. Velmi populární je také sladký cuketový chlebíček, nebo tradiční francouzský pokrm ratatouille, jehož nezbytnou přísadou jsou právě cukety.