Jemné jablečné mini štrúdly s hruškami
Těsto
- 150 ml bílého neslazeného jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 250 g másla (nebo jiného tuku)
- 500 g hladké mouky
Náplň
- přibližně 1 kg jablek
- 3 hrušky, ořechy
- Korunní cukr hnědý
- 1 lžička jemně mleté skořice
- strouhanka
Na ozdobu
- Korunní cukr moučka v mlýnku
POSTUP:
Máslo rozpustíme (klidně v mikrovlnce, ale opatrně, raději na menší výkon po delší dobu) a necháme ho trochu zchladnout. Na válu promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme jogurt. Přilijeme máslo a teď nastává ta nejlepší část, rukama hněteme z ingrediencí těsto. Zatímco necháme těsto chvíli odležet, připravíme si náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na velmi malé kostičky či podobné tvary. Nakonec smícháme s ořechy.
Těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, které naplníme ovocem a navrch je posypeme Korunním cukrem hnědým a mletou skořicí a navrch trochou strouhanky. Těsto zabalíme do mini štrúdlíků a dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 180 °C. Štrúdlíky nakonec ozdobíme cukrem moučkou v mlýnku.
Tip: Při závěrečném zdobení cukrem můžeme použít papírové šablony, které nám vykouzlí veselé ornamenty. Šablony si slze snadno vyrobit z papíru za pomoci nůžek vlastní či použít obyčejnou vidličku.
Zdroj: www.korunnicukr.cz
Ingredience: