Grilované vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem
CO BUDEME POTŘEBOVAT
- 800 g vepřové maso (kýta, bok, plec, krkovice
- 1 lžička paprika sladká mletá
0,5 lžičky kajenský pepř
0,5 lžičky pepř bílý mletý
sůl
4 lžíce olivový olej
2 limety k podávání - Omáčka ↓
- 150 g arašídy nesolené
kousek kousek zázvoru
1 cibule
1 lžíce olivový olej
0,5 lžičky chilli kousky
150 ml kokosové mléko
100 mlvoda
pár kapek limetová šťáva
sůl
čerstvě mletý pepř
- Salát ↓
- 1 salátová okurka
1 lžíceolivový olej
1/2 limetová šťáva
sůl - čerstvě mletý pepř
- Postup:
Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny).
Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily.
Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli zchladnout a poté rozrozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaý zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.
Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.
Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 °C). Maso napícháme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je třeba ho pravidelně otáčet.
Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.
Ingredience: