Zeleninové placky na grilu a brambůrky
Ingredience
- 3 velké mrkve
- 2 cukety
- 4 vajíčka
- 2 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 kg malých raných brambor
- pažitka, rajčátka – na ozdobu
POSTUP:
- Nejprve si malé brambory důkladně omyjte a dejte je vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké. Jakmile se brambory uvaří, nechte je chvíli vychladnout. Po vychladnutí si je rozkrojte napůl. Tyto půlky budeme nakonec také grilovat.
- Nadrobno si nastrouhejte mrkev a cuketu. Ze zeleniny vymačkejte co nejvíce šťávy. Ve velké míse si poté zeleninu smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, vajíčkem, prolisovaným česnekem, polohrubou moukou, solí, pepřem a olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte v řidší těsto a nechte chvíli odpočinout.
- Rovnou plotýnku grilu Sage BGR840 umístěte dolů. Výšku plotýnek kontaktního grilu nastavte na pravé straně.
- Rozehřejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP, zahřátí bude trvat jen chvilku. Počkejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
- Jakmile je gril rozehřátý, můžete začít pokládat placky. Nemusíte dávat olej nebo jiný tuk, placky se díky nepřilnavému povrchu nepřilepí. Na spodní plochou desku dejte větší lžíci těsta a vytvořte placku – protože plocha desky je dostatečně veliká, vejde se na ni cca 6 placiček.
- Gril zavřete. Aby byly placky co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky tak, aby se horní deska nedotýkala placek. Placky tak budou hezky nadýchané, propečené a ne udušené.
- Placky grilujte přibližně 3 minuty z jedné strany a poté je otočte a 1 minutu z druhé strany.
- Jakmile jsou všechny placky hotové, gril celý otevřete a otřete plotýnku papírovou utěrkou, aby vám na ní nezůstaly kousky těsta a nepřipalovaly se. Díky nepřilnavému materiálu není třeba gril více umývat.
- Teplotu nyní nastavte na 230 °C a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
- Poté si plotýnku potřete zhruba lžící olivového oleje a naskládejte na ni půlky vařených brambor. Aby byly brambůrky co nejvíce opečené, nechte horní vroubkovanou plotýnku položenou na bramborách. Brambory grilujte cca 5 minut, nemusíte je obracet.
- Po dokončení grilování gril vypněte a nechte otevřený, aby vychladl. Desky ještě za tepla vytřete papírovým ubrouskem do sucha. A můžete servírovat.
- Při podávání posypte brambůrky a placky hrubozrnnou solí a přidejte čerstvou zeleninu s nadrobno nakrájenou pažitkou.
zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty/zeleninove-placky
Ingredience: