Zeleninové placky na grilu a brambůrky

Zeleninové placky na grilu a brambůrky

Ingredience

  • 3 velké mrkve
  • 2 cukety
  • 4 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg malých raných brambor
  • pažitka, rajčátka – na ozdobu

 

POSTUP:

  1. Nejprve si malé brambory důkladně omyjte a dejte je vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké. Jakmile se brambory uvaří, nechte je chvíli vychladnout. Po vychladnutí si je rozkrojte napůl. Tyto půlky budeme nakonec také grilovat.
  2. Nadrobno si nastrouhejte mrkev a cuketu. Ze zeleniny vymačkejte co nejvíce šťávy. Ve velké míse si poté zeleninu smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, vajíčkem, prolisovaným česnekem, polohrubou moukou, solí, pepřem a olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte v řidší těsto a nechte chvíli odpočinout.
  3. Rovnou plotýnku grilu Sage BGR840 umístěte dolů. Výšku plotýnek kontaktního grilu nastavte na pravé straně. 
  4. Rozehřejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP, zahřátí bude trvat jen chvilku. Počkejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota. 
  5. Jakmile je gril rozehřátý, můžete začít pokládat placky. Nemusíte dávat olej nebo jiný tuk, placky se díky nepřilnavému povrchu nepřilepí. Na spodní plochou desku dejte větší lžíci těsta a vytvořte placku – protože plocha desky je dostatečně veliká, vejde se na ni cca 6 placiček. 
  6. Gril zavřete. Aby byly placky co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky tak, aby se horní deska nedotýkala placek. Placky tak budou hezky nadýchané, propečené a ne udušené.
  7. Placky grilujte přibližně 3 minuty z jedné strany a poté je otočte a 1 minutu z druhé strany.
  8. Jakmile jsou všechny placky hotové, gril celý otevřete a otřete plotýnku papírovou utěrkou, aby vám na ní nezůstaly kousky těsta a nepřipalovaly se. Díky nepřilnavému materiálu není třeba gril více umývat. 
  9. Teplotu nyní nastavte na 230 °C a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
  10. Poté si plotýnku potřete zhruba lžící olivového oleje a naskládejte na ni půlky vařených brambor. Aby byly brambůrky co nejvíce opečené, nechte horní vroubkovanou plotýnku položenou na bramborách. Brambory grilujte cca 5 minut, nemusíte je obracet.
  11. Po dokončení grilování gril vypněte a nechte otevřený, aby vychladl. Desky ještě za tepla vytřete papírovým ubrouskem do sucha. A můžete servírovat.
  12. Při podávání posypte brambůrky a placky hrubozrnnou solí a přidejte čerstvou zeleninu s nadrobno nakrájenou pažitkou.

 

 

zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty/zeleninove-placky

 

 

Ingredience: