Připravte si podzimní chuťovky s krémovým tónem

Připravte si podzimní chuťovky s krémovým tónem

Ačkoliv nám zima už pomalu šlape na paty, stále je tu oblíbená sezóna dýní. Věděli jste, že dýni Hokkaidó se jako jediné nemusí loupat slupka, protože tepelnou úpravou dokonale změkne? Svou lehce oříškovou chutí je všestrannou ingrediencí, jež se hodí do polévek, omáček nebo marmelád. Vyzkoušejte blahodárné účinky dýně ve spojení s lahodným lososem a krémovým likérem. Zbyde-li vám ještě místo, sáhněte po neméně zdravém avokádu a naplňte ho foie gras marinovanými v Baileys!

 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem, uzeným lososem a Baileys

Ingredience:

250 g dýně Hokkaidó
80 g cibule, 30 g zázvoru
1 ks citron, 1 citronová tráva
100 g jablka
200 ml kokosového mléka
0, 05 ml Baileys Original
500 ml zeleninového či kuřecího vývaru
1 pol. lžíce medu
3 ks limetového listí
dýňová semínka
20 g rakytníku
20 ml dýňového oleje
sůl, pepř
100 ml olivového oleje
100 g uzeného lososa

Postup:

  1. Dýni rozpulte, zbavte semínek a i se slupkou vložte do pekáče. Pokapejte medem, olivovým olejem, osolte a opepřete.
  2. Dýni přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut při 180 stupních.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej. Cibuli, zázvor, jablko se slupkou a citronovou trávu nakrájejte nahrubo a spolu s limetkovým listím přidejte do hrnce a zarestujte.
  4. Zalijte kokosovým mlékem, Baileys a přilijte připravený vývar.
  5. Do vývaru vymačkejte šťávu z citronu, přistrouhejte kůru a osolte.
  6. Dýni vyjměte z trouby, vložte do hrnce a povařte až 20 minut.
  7. Polévku promixujte, propasírujte a dochuťte medem, solí a případně špetkou strouhaného zázvoru.
  8. Servírujte do hlubokého talíře a ozdobte kuličky rakytníku, trhaným lososem, dýňovým olejem a semínky z dýně.

 

 

Avokádo s kachními játry marinovanými v Baileys Original

Ingredience:

2 ks avokáda
150 g foie gras
sůl, pepř
100 ml Baileys Original
100 g černé rýže
špetka římského kmínu
chilli
citronová kůra z jednoho citronu
30 ml sojové omáčky
100 ml kokosového mléka
80 g sekaných arašídů
20 g koriandru
olivový olej

Postup:

  1. Ve větším množství osolené vody uvařte rýži doměkka a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Nechte okapat, přemístěte na plech a usušte na 80 stupňů v troubě.
  3. Poté rýži usmažte na rozpáleném oleji. Přidejte sůl, citronovou kůru, chilli, římský kmín a zamíchejte.
  4. Foie gras odžilkujte, řádně zalijte Baileys, přidejte sůl a nechte půl dne marinovat v lednici.
  5. Poté játra postupně odlupujte a tvořte jednotlivé kuličky ve tvaru pecky avokáda, které zabalte do fresh folie.
  6. Avokádo rozpulte, pomocí nože vyloupněte pecku a odstraňte slupku. Pokapejte citronem, osolte, přidejte nasekaný koriandr a zalijte sojovou omáčkou.
  7. Místo pecky vložte připravená játra foie gras a pokapejte olivovým olejem. Otočte řeznou stranou na plech, posypejte rýží a rukou udusejte.
  8. Do mixéru vložte arašídy, kokosové mléko, sůl a zbylá játra foie gras s marinádou a rozmixujte. Omáčku nalijte do spodu talíře, položte na ní avokádo a zalijte zbylou sojovou omáčkou a dozdobte koriandrem.