Řepový burger
Ingredience
- 4 červené řepy
- 3 lžičky soli
- 120 g pohanky lámanky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- jarní cibulka
- Na doplnění
- 2 rajčata
- 1 okurka
- 1 cibule
- 1ks ledového salátu
- 6x bulka na hamburger
- Omáčka
- 7 lžic hořčice
- 3 lžíce medu
- 2 snítky tymiánu
Postup přípravy na řepový burger:
Nejprve si dejte vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
Mezitím, co se vaří pohanka, si oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji najemno. Nastrouhanou řepu osolte a nechte 10 minut odležet, než řepa pustí vodu. Poté z řepy vymačkejte, co nejvíce šťávy.
Do velké mísy dejte vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte.
Ze směsi vytvořte si 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříte burgery, které vložíte na gril.
Rozehřejte si kontaktní gril Sage na 200 °C. Teplotu nastavíte jednoduše kruhovým ovladačem PLATE TEMP.
Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené burgery a zavřete gril. Aby byly burgery co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky na stupni OPEN, aby se horní deska nedotýkala burgerů, ty by se pak negrilovaly, ale dusily, což nechceme.
Burgery grilujte přibližně 7–8 minut. Není potřeba je obracet.
Poté přidejte na gril kolečka cibule, které nechte jen lehce grilovat z každé strany a poté přidejte rozkrojenou bulku, kterou nechte na grilu prohřát.
Bulku si potřete domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položte burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápněte omáčkou. Přiložte několik listů ledového salátu a přiklopte druhou půlkou bulky a můžete servírovat.
Postup přípravy omáčky:
Do nádoby od mixéru SAGE Super Q si dejte hořčici, med a snítky tymiánu. Důkladně zajistěte nádobu víkem
Mixer zapněte tlačítkem ON/OFF a kruhovým ovladačem otočte na druhý stupeň CHOP a nechte mixovat 40 s.
Po rozmixování si přendejte jemnou omáčku do misky a roztírejte na bulky.
zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty/repovy-burger
Ingredience: