Divočák na červeném víně s petrželovými noky a pečenou kořenovou zeleninou

Divočák na červeném víně s petrželovými noky a pečenou kořenovou zeleninou


2 PORCE | PŘÍPRAVA: 90 MINUT | DUŠENÍ: 60 MINUT


Ingredience na kančí na víně:

250 g divočáka na guláš
100 g uzeného špeku
2 velké cibule
1 velká mrkev
1 petržel
cca 350 ml červeného vína
250 ml vody nebo vývaru
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
třtinový cukr
sůl
čerstvě mletý pepř

Ingredience na petrželové noky:

4–5 brambor (do těsta přijde 400 g uvařených nastrouhaných brambor bez slupky)
150 g hladké mouky + 50 g na práci s těstem
1 vejce z volného chovu
čerstvá petrželová nať
sůl

Ingredience na pečenou zeleninu:

2 velké nebo 5 malých mrkví
1 velká nebo 2 malé petržele
med
rostlinný olej
sůl
čerstvě mletý pepř


Postup – kančí na víně:

Ve větší hluboké pánvi opražte na kostičky nakrájený špek.
Pracujte se suchou rozpálenou pánví a špek vypražte do podoby škvarků.
Snižte teplotu, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a restujte na středním plameni.
Dále přihoďte očištěnou a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu.
Restujte, dokud zelenina nezkaramelizuje a nezezlátne.
Pokračujte přidáním kančího masa, které předem omyjete, důkladně vysušíte, očistíte a osolíte.
Maso opečte při vyšší teplotě tak, aby získalo hnědou krustu.
Vše v pánvi zalijte cca 200 ml červeného vína a přihoďte bobkový list a nové koření.
Snižte teplotu a zakryté pokličkou duste zhruba 30 minut.
Občas zkontrolujte a promíchejte.
Jakmile se obsah vína sníží na polovinu, přilijte 150 ml vody nebo vývaru.
Opět nechte směs dusit při občasném promíchání.
Po odpaření většího množství tekutiny přidejte další víno nebo vodu.
Tento proces opakujte tak dlouho, dokud nebude maso měkké a tekutina zredukovaná v hustou tmavou omáčku.
Při posledním kroku směs ochutnejte a dolaďte solí, čerstvým pepřem a cukrem.

Postup – petrželové noky

Brambory pouze omyjte a dejte neoloupané vařit do studené vody.
Uvařené brambory slijte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
Před přípravou těsta si dejte vařit do většího hrnce vodu s kapkou rostlinného oleje či troškou másla a špetkou soli.
Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
Přidejte vejce, mouku, špetku soli, nasekanou petrželku a vypracujte v hladké těsto.
Pokud by bylo těsto příliš řídké či špatně drželo, přidejte mouku podle potřeby.
V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
Těsto rychle řídne, a tak z něj ihned tvořte válečky, z nichž budete ukrajovat jednotlivé noky.
Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
Jakmile vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minuty (záleží na tloušťce) vařit a poté je vytáhněte z vody. Doporučuji jeden nok rozříznout a ujistit se, že jsou opravdu hotové.

Postup – pečená zelenina

Mrkev a petržel pouze důkladně omyjte, nejlépe pomocí čisté houbičky.
Pokud máte malé mrkvičky, nechte je v celku, větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny.
Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte rostlinným olejem, bohatě osolte a potřete troškou medu.
Takto pečte na 220 ℃ po dobu zhruba 20–25 minut.

Kančí ragú podávejte s petrželovými noky a pečenou kořenovou zeleninou.

TIP: Hotové noky můžete před podáváním orestovat na trošce másla.

Dobrou chuť.

 

 

zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/divocak-na-cervenem-vine-s-petrzelovymi-noky

 

 

 

 

Ingredience: