Dýňová polévka
(5 porcí)
Suroviny:
- 1 dýně hokkaidó
- 2 mrkve
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 cibule
- sůl, pepř
POSTUP
Dýni očistíme, rozpůlíme a lžící vydlabeme. Pokud máme dýni ze zahrádky nebo je slupka příliš tvrdá, nemusíme ji okrajovat. Dýni nakrájíme na kostky a oškrábanou mrkev na kolečka. Ve větším hrnci osmahneme cibuli na lžíci oleje, přidáme zeleninu, zasypeme kurkumou, opepříme a zalijeme horkou vodou. Té by mělo být tolik, aby byla všechna zelenina tak akorát ponořená. Vaříme do změknutí zeleniny a poté ji i s vývarem rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Podle chuti osolíme. Při podávání můžeme polévku polít omáčkou (str. 81) a posypat dýňovými semínky.
TIP: Pro exotickou příchuť do polévky před mixováním přidáme ½ plechovky kokosového mléka. Polévku můžeme použít i jako omáčku k rýži.
zdroj: veganska-kucharka
Ingredience: