Nejen vánoční perníčky pro dobrou náladu
Suroviny:
Cukr moučka 150 g
Mouka hladká 400 g
Máslo 50 g
Vejce menší 2 ks
Bramborový škrob 25 g
Perníkové koření Vitana 1 lžíce
Kypřicí prášek do perníku Vitana 1/3 sáčku
Med 100 g
Žloutek na potření 1 ks
Poleva s citronovou příchutí Vitana 1 ks
Poleva s marcipánovou příchutí Vitana 1 ks
Postup:
Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek do perníku, perníkové koření, bramborový škrob. Povolené máslo rozmíchejte s cukrem, vejci a medem. Nakonec přimíchejte sypkou část. Těsto nechte odpočívat zabalené v lednici do druhého dne. Vyválejte na plát silný 4 mm. Vykrajujte požadované tvary. Pečte dozlatova při 170 °C. Po upečení perníčky potřete rozšlehaným žloutkem. Vychladlé perníčky dozdobte připravenou polevou. Polevu si připravíte podle návodu na sáčku, a to tak, že na sypkou směs nalijete 35 ml vody a rozmícháte malou metličkou.
Tipy na zdobení
Perníčky ozdobte klidně ještě různými cukrovými dekoracemi. Pokud nechcete přidávat už další sladkou položku, zdobit můžete i přírodně. Například šípky, oříšky, pomerančovou kůrou apod. A kdo říká, že všechny perníčky musí být pouze jedlé? Děti můžete nechat si hrát i při zdobení perníčků různými skořápkami, vystříhanou papírovou pavučinou či vločkou. Budou se hodit jako ozdoby do bytu či na vánoční stromeček.
Více na www.vitana.cz .
Ingredience: