Celozrnná vánočka
Ingredience na 15 porcí:
220 ml vlažného mléka
1 balíček sušeného droždí
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
80 g třtinového cukru
špetka soli
2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
100 g rozinek
100 g plátkových mandlí
Postup:
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.
V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Zdroj: Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Ingredience: