Pražské koláče
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
- 250 g majonézy
- 6 g soli
- 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
Drobenka:
- 60 g povoleného másla
- 70 g cukru krupice
- 90 g polohrubé mouky
- 1 lžička mleté skořice
Krém:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
- 125 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Příprava:
Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 – 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm. Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku.Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.
Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a dáme péct – dozlatova. Upečené koláče necháme zcela vychladnout.
Krém:
350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.
Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme. Skladujeme v chladu.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: