Tataki z lososa s avokádem, bílou ředkví a salátem z pšeničných nudlí s koriandrem

Tataki z lososa s avokádem, bílou ředkví a salátem z pšeničných nudlí s koriandrem

Co budete potřebovat:

400 g filet z lososa bez kůže

Ponzu omáčka

1 dl sójové omáčky
2 lžíce limetové šťávy
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce rýžového octa
avokádo
bílá ředkev
240 g pšeničných nudlí
2 lžíce čerstvého koriandru
100 g mungo klíčků
svazek jarní cibulky

Dresink na nudle

4 lžíce sójové omáčky
4 lžíce ústřicové omáčky
4 lžíce sweet chilli omáčky
2 lžíce sezamového oleje


POSTUP: 

Filet z lososa vcelku zprudka opečeme ze všech stran a následně ho necháme marinovat v připravené omáčce ponzu (směs sójové omáčky, limetové šťávy, třtinového cukru a rýžového octa), nejlépe přes noc. Nudle uvaříme dle návodu na obalu, scedíme, lehce prolijeme sezamovým olejem (neproplachujeme studenou vodou) a necháme vychladnout. Sójovou, sweet chilli a ústřicovou omáčku spolu se sezamovým olejem přivedeme k varu a vzniklým dresinkem zalijeme již vychladlé nudle. Přidáme nasekaný koriandr, pokrájenou jarní cibulku a mungo klíčky. Podáváme s lososem nakrájeným na tenké plátky, s kousky avokáda a bílé ředkve.

 

Tip sommeliera: „Tato neobvyklá metoda přípravy lososa si vyžaduje komplexní víno, které disponuje výrazným ovocným aroma se silnými tóny zralého angreštu a černého bezu. Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon 2019 pozdní sběr je plné, šťavnaté víno s dlouhou dochutí, harmonií a znatelným zbytkovým cukrem. Proto zde tento chuťový kontrast bude zajímavým zážitkem,“ radí sommelier Petr Mašek.

 

 

Ingredience: