Grilovaná žebírka
Ingredience
- 2 kg vepřových žebírek
- 3 lžíce přísady do jídel Podravka Natur Chilli
- 2 lžíce medu
- 75 ml vody
- 3 lžíce oleje
Na omáčku - 3 lžíce oleje
- 100 g cibule
- 20 g slaniny
- 2 stroužky česneku
- 1chilli paprička
- 1 lžička hnědého cukru
- 300 ml černého piva
- 200 ml pasírovaných rajčat Podravka
- sůl, barevný pepř
Příprava
- Žebírka nakrájíme na větší kousky. Přísadu do jídel Podravka Natur Chilli smícháme s medem a touto směsí žebírka potřeme.
- Polovinu žebírek rozložíme na větší kus alobalu tak, abychom je druhou polovinou alobalu mohli zakrýt. Dvě strany alobalu pořádně uzavřeme a do takto vytvořené kapsy přes otevřenou stranu dovnitř nalijeme 75 ml vody a 3 lžíce oleje. Balíček pak pořádně uzavřeme, aby teplo nemohlo zevnitř uniknout. Stejným způsobem připravíme i druhou polovinu žebírek a necháme minimálně 1 hodinu odležet.
- Oba balíčky pak na cca 45 - 60 minut položíme na rozehřátý gril a připravujeme na mírném ohni.
- Na rozehřátém oleji na pánvi osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu pěkně dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou chilli papričku, cukr a vše krátce povaříme. Přidáme pivo a vaříme cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidáme pasírovaná rajčata Podravka a ještě minutu povaříme, aby se v omáčce propojily všechny chutě. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Žebírka vyjmeme z alobalu, dáme zpět na gril a grilujeme na mírném ohni ještě cca 10 - 15 minut. Během grilování je potíráme připravenou omáčkou.
Servírování: Žebírka podáváme se zbývající omáčkou a jemným Ajvarem Podravka.
Rada: Na přípravu grilovaných žebírek si vybereme menší a kratší žebírka, která jsou v americké grilovací hantýrce nazývaná jako baby žebírka.
zdroj: https://www.podravka.cz/recept/dde235de-6182-11eb-925c-0242ac12001a/grilovana-zebirka/
Ingredience: