Batátový čoko dort
Suroviny:
- 750 g batátů
- 4 vrchovaté pl kokosového oleje
- 5 pl kakaa
- 1 pl vanilkového extraktu
- 1 pl prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 pl rýžového sirupu
- 3 pl datlového sirupu
- 1 pl kakaových bobů
Krém:
- 1 zralé avokádo
- 3 pl kakaa
- 15 kapek stevie
- 1 kl datlového sirupu
- 1 kl vanilkového extraktu
- 1 pořádná lžíce mandlového másla
- sušená moruše a kakaové boby na ozdobení dortu
Příprava:
Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit, dokud nejsou zcela měkké. Uvařené batáty slijeme a necháme částečně chladnout. Poté je rozmixujeme na hladký krém, do kterého postupně zašleháme rozehřátý kokosový olej, kakao smíchané s práškem do pečiva a ostatní ingredience. Vznikne nám poměrně husté těsto, ale to je v pořádku, docílíme tím úžasné lanýžové konzistence dortu . Těsto přemístíme pomocí stěrky do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou, abychom zabránili vysušení těsta. Pečeme cca 1 hodinu.
Zatímco se peče dort, připravíme si velice jednoduše krém. Tyčovým mixerem rozmixujeme všechny ingrediene, měl by vzniknout krém s dokonalou sametovou texturou a lahodnou čokoládovou chutí!
Po upečení dort necháme zcela vychladnout, povrch nedbale pomažeme krémem a ozdobíme dle představ.
Ingredience: