Boloňská omáčka s mletým masem
SUROVINY
- 150 g bílé cibule
- 200 g mrkve
- 200 g řapíkatého celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g mletého krůtího masa (maximálně 10% tuku)
- 30 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce sušeného oregana
- 300 ml kuřecího vývaru
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 l vody
- 300 g celozrnných špaldových špaget v suchém stavu
- 30 g strouhaného parmazánu
- 8 g čerstvé bazalky (nasekané najemno)
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Cibuli oloupejte, mrkev s celerem očistěte a poté všechnu zeleninu nakrájejte najemno.
2) Do většího hrnce nalijte olivový olej a rozehřejte ho na středním plameni. Až bude olej rozpálený, přidejte do hrnce najemno nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni 4–5 minut.
3) K opečené cibuli přidejte zbytek nakrájené zeleniny, mleté krůtí maso, rajčatový protlak a sušené oregano a vše opékejte na středním plameni dalších 6–7 minut.
4) Do hrnce přilijte kuřecí vývar a přimíchejte krájená rajčata, vinný ocet, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a vařte pod pokličkou na mírném plameni 25–30 minut.
5) Mezitím ve větším hrnci přiveďte 2 l vody k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypte sůl, přidejte špagety a vařte je za občasného promíchání na středním plameni 15–17 minut. Po uvaření špagety sceďte.
6) Uvařené špagety rozdělte do 4 talířů a servírujte s hotovou omáčkou, strouhaným parmazánem a najemno nasekanou čerstvou bazalkou.