Holandský řízek
SUROVINY
- 130 g mozzarelly light
- 5 g čerstvé pažitky (lze vynechat)
- 10 g jarní cibulky
- 600 g mletého krůtího masa (maximálně 10 % tuku)
- 3 vejce velikosti M
- 30 ml polotučného mléka
- 100 g kukuřičné strouhanky jemné
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Troubu předehřejte na 180–185 °C a větší plech (40 cm × 30 cm) vystelte pečicím papírem.
2) Mozzarellu nastrouhejte nahrubo a pažitku s jarní cibulkou nasekejte najemno.
3) Do větší mísy vložte krůtí maso, 1 vejce, nahrubo nastrouhanou mozzarellu a najemno nasekanou pažitku. Obsah mísy osolte a opepřete dle chuti a důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience spojily.
4) Připravte si 2 hlubší talíře. Do jednoho rozklepněte zbývající 2 vejce, přidejte mléko a vše pomocí metličky důkladně vyšlehejte. Do druhého nasypte kukuřičnou strouhanku.
5) Z připravené masové směsi vytvarujte 4 oválné placky o hmotnosti cca 180 g.
6) Každou připravenou placku nejprve důkladně namočte ve vajíčku. Poté placku položte do talíře se strouhankou a rukou lehce vtlačte strouhanku na placku tak, aby pevně držela.
7) Obalené masové placky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 30–35 minut při 180–185 °C.
8) Upečené holandské řízky vyjměte z trouby, rozdělte je do 4 talířů a podávejte posypané najemno nasekanou jarní cibulkou.
TIP: Holandský řízek nejlépe chutná s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo zeleninovým salátem.