Rajská omáčka - recept
SUROVINY
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g mrkve (nakrájené na menší kostky)
- 100 g bulvového celeru (nakrájeného na menší kostky)
- 100 g kořenové petržele (nakrájené na menší kostky)
- 550 g libového zadního hovězího masa
- 200 g bílé cibule (nakrájené najemno)
- 30 g rajčatového protlaku
- 2 g bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 celá skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 2,95 l vody
- 200 g celozrnných špaldových těstovin (kolínek) v suchém stavu
- 13 g másla
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Ve větším hrnci si na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev, celer a petržel a vše opékejte 4–5 minut.
2) Poté do hrnce přidejte hovězí maso a opékejte ho 1–2 minuty z každé strany.
3) Následně přidejte nakrájenou cibuli, rajčatový protlak, bobkové listy, nové koření, skořici, třtinový cukr, sůl a pepř, zvyšte plamen na vysoký stupeň a vše opékejte 1–2 minuty.
4) Poté do hrnce přidejte rajčata z plechovky a 950 ml vody, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 1–2 hodiny do změknutí masa – dostatečně uvařené maso poznáte tak, že když do něj píchnete nožem, hladce sjede z čepele.
5) Mezitím si uvařte těstoviny: v jiném hrnci si přiveďte k varu 2 l vody, osolte, přidejte těstoviny a vařte je na středním plameni po dobu uvedenou na obalu (obvykle se jedná o 5–8 minut).
6) Až maso v hrnci změkne, vyndejte ho z hrnce, odložte stranou na talíř a nakrájejte na 4 kusy.
7) Poté z hrnce odstraňte skořici, nové koření a bobkové listy a následně celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
8) Do vzniklé směsi přidejte máslo a podle chuti sůl a pepř a ještě jednou promixujte.
9) Nyní si nachystejte 4 servírovací talíře a rozdělte do nich uvařené těstoviny.
10) Poté do každého talíře přidejte rajčatovou omáčku z hrnce a 1 kus vařeného masa a podávejte.