Jemná krupicová kaše s ghíčkem

Jemná krupicová kaše s ghíčkem

Suroviny na 4 porce:

1 l mléka
8 polévkových lžic dětské krupičky
1 pol. lžíce ghí od Českého ghíčka (+ trochu ghí na vymazání hrnce)
sůl

Na dochucení: 

4 lžíce cukru moučka
4 lžíce strouhané hořké čokolády
2 lžíce ghí od Českého ghíčka

 

Postup:

  1. Do nádoby si odměřte půl litru mléka a nasypte do něj 8 lžic dětské krupičky a přidejte špetku soli. Promíchejte a nechte minimálně 30 minut stát, aby krupička měla možnost nasát tekutinu a nabobtnat.
  2. Když je krupička připravená, nalijte zbylý půl litr mléka do mlékovaru, jehož stěny jste předtím vymazali ghíčkem (není to nutné, ale kaše se tak nebude přichytávat k hrnci a ten také půjde následně lépe vymýt). Přiveďte mléko k varu.
  3. Ve chvíli, kdy se mléko začíná vařit, opatrně vlijte krupičku rozmíchanou v mléce, a to za stálého míchání. Vařte minimálně 10 minut, klidně i déle, a přitom nepřestávejte kaši míchat. 
  4. Sundejte kaši z plotýnky, hned do ní přidejte polévkovou lžíci ghíčka a celý obsah znovu důkladně promíchejte. 
  5. Kaši rozdělte na talíře nebo do misek, posypte cukrem a nastrouhanou hořkou čokoládou a přelijte ghíčkem, které jste předtím rozpustili v hrnku na plotýnce. 


Tip od Andrey Dostálové: Krupicovou kaši samozřejmě můžete posypat kakaem, ale nastrouhaná hořká čokoláda z ní udělá naprostou delikatesu!

 

 

Zdroj: www.ceskeghicko.cz

 

 

Ingredience:

mléko krupice dětská