Jemná krupicová kaše s ghíčkem
Suroviny na 4 porce:
1 l mléka
8 polévkových lžic dětské krupičky
1 pol. lžíce ghí od Českého ghíčka (+ trochu ghí na vymazání hrnce)
sůl
Na dochucení:
4 lžíce cukru moučka
4 lžíce strouhané hořké čokolády
2 lžíce ghí od Českého ghíčka
Postup:
- Do nádoby si odměřte půl litru mléka a nasypte do něj 8 lžic dětské krupičky a přidejte špetku soli. Promíchejte a nechte minimálně 30 minut stát, aby krupička měla možnost nasát tekutinu a nabobtnat.
- Když je krupička připravená, nalijte zbylý půl litr mléka do mlékovaru, jehož stěny jste předtím vymazali ghíčkem (není to nutné, ale kaše se tak nebude přichytávat k hrnci a ten také půjde následně lépe vymýt). Přiveďte mléko k varu.
- Ve chvíli, kdy se mléko začíná vařit, opatrně vlijte krupičku rozmíchanou v mléce, a to za stálého míchání. Vařte minimálně 10 minut, klidně i déle, a přitom nepřestávejte kaši míchat.
- Sundejte kaši z plotýnky, hned do ní přidejte polévkovou lžíci ghíčka a celý obsah znovu důkladně promíchejte.
- Kaši rozdělte na talíře nebo do misek, posypte cukrem a nastrouhanou hořkou čokoládou a přelijte ghíčkem, které jste předtím rozpustili v hrnku na plotýnce.
Tip od Andrey Dostálové: Krupicovou kaši samozřejmě můžete posypat kakaem, ale nastrouhaná hořká čokoláda z ní udělá naprostou delikatesu!
Zdroj: www.ceskeghicko.cz