Ovocný mřížkový koláč

Ovocný mřížkový koláč

SUROVINY

NA TĚSTO:

+

NA NÁPLŇ:

 

Postup přípravy

Do velké mísy prosejte špaldovou mouku. K mouce přimíchejte vychlazené máslo, 3 žloutky a 5 lžic vody. Směs důkladně propracujte rukama nebo rozmixujte tak, aby v ní nezůstaly žádné větší kousky másla. Ze směsi vypracujte tuhé těsto, které půjde lehce tvarovat. Pokud vám těsto nejde spojit, přidejte víc lžic vody nebo další žloutek.
 
Z těsta vytvarujte kuličku, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na chvíli odležet do lednice.
 
Troubu předehřejte na 180 °C a začněte s přípravou náplně. Na kostky nakrájené hrušky a jablka dejte do mísy a smíchejte s medem a kokosovým olejem.
 
Kuličku těsta vyndejte z lednice a rozdělte na 3⁄3. Ze 2⁄3 těsta vyválejte kruh, který bude mít o pár centimetrů větší průměr než forma, ve které budete koláč péct.
 
Formu vymažte máslem, vysypte špaldovou moukou a vyložte připraveným vyváleným těstem. Přesahující okraje těsta odřízněte od formy a přidejte je ke zbylé 1⁄3 nepoužitého těsta.
 
Připravenou náplň rovnoměrně navrstvěte na těsto. Z poslední 1⁄3 těsta vyválejte placku. Vyválenou placku nakrájejte na proužky (⌀ 1–2 cm) a z některých upleťte copánky. Copánky a proužky střídavě skládejte navrch koláče.
 
V misce rozšlehejte vejce a koláč jím potřete. Připravený koláč dejte do předehřáté trouby a pečte při 170–180 °C 45–50 minut.
 
Hotový koláč nechte před podáváním chvíli vychladnout na mřížce.
 
TIP: Hruškovojablečnou náplň můžete nahradit domácí marmeládou. Vyzkoušejte tu naší – recept naleznete zde na webu: bit.ly/3nOXJHF.