Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Suroviny:

  • 160 g másla
  • 200 g cukru
  • 3 velká nebo 4 malá vejce (podle velikosti)
  • 500 g tvarohu
  • špetku soli
  • 200 g dětské krupičky
  • prášek do pečiva
  • šťáva z půlky citronu

 

Příprava:

Předehřejeme si troubu na 170°C (horkovduch na 150°C).
Povolené máslo vyšleháme s půlkou cukru do světla. Po jednom zašleháme žloutky, následně i tvaroh se špetkou soli a citronovou šťávu.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme i druhou polovinu cukru.
Krupičku smícháme s práškem do pečiva. Do tvarohové směsi po částech a opatrně zamícháme krupičku a sníh.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupičkou. Opatrně nalijeme těsto, stěrkou ho nahrneme k vnějšímu kraji a dáme péct asi na 50 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Po upečení necháme asi 5 minut stát ve formě a pak opatrně vyklopíme (chce to trochu grif, občas se jí opravdu ven nechce). Necháme zcela zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: