Nepečený dort s Kysanou smetanou z Valašska

Nepečený dort s Kysanou smetanou z Valašska

Suroviny:

3-4 Kysané smetany z Valašska
2 balíčky dětských piškotů nebo piškoty cukrářské
cukr moučka
Čerstvá smetana ke šlehání z Valašska
kompotované ovoce nebo čerstvé dle sezony
želatina v sáčku

 

Postup přípravy:

Připravíme formu na dort kulatou nebo hranatou. Dno poklademe dětskými piškoty nebo můžeme použít i piškoty cukrářské. Mezitím v misce smícháme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a ušlehanou Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí, přidáme cukr podle chuti a vzniklou hmotu navrstvíme na piškoty. Poklademe ovocem dle sezonnosti nebo můžeme i ovoce kompotované. Pokud používáme kompot, přecedíme šťávu a později použijeme do želatiny. Na ovoce dáme piškoty a opět zakryjeme smetanovou směsí a poklademe ovocem. Poslední vrstvu piškotů a smetany nakonec ozdobně položíme ovocem. Připravíme želatinu podle návodu na sáčku. Každý výrobce udává jiný poměr ovocné šťávy a sypké želatiny. Necháme trošku vychladnout a nalijeme na dort. Kdo nemá rád želatinu, nechá vrchní vrstvu jen s ovocem. Dáme do chladu a druhý den podáváme.

 

Tuto variantu nepečeného dortu lze připravit i jako dezert. Podle počtu strávníků zvolíme velikost a počet skleniček. Ty naplníme stejným způsobme jako bychom plnili jednu velkou formu.

 

 

zdroj:  www.mlekarna-valmez.cz.