Vývar z bažanta s masem a nudlemi

Vývar z bažanta s masem a nudlemi
Obtížnost: střední | Porce: 6 | Čas: 120 minut

Ingredience

Bažant   750 g
Mrkev   100 g
Celer   100 g
Petržel   100 g
Cibule   50 g
Žampióny  100 g
Nudle domácí  100 g
Nové koření  10 g
Celý pepř  5 g
Jalovec   5 kuliček
Tymián   2 snítky
Sůl dle chuti

POSTUP
 
Pečlivě očištěného, vykuchaného a opláchnutého bažanta rozsekáme na čtyři kusy, osolíme a opečeme zprudka v troubě na 220°C cca 20 minut.

V hrnci orestujeme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a na polovinu překrojenou, omytou cibuli i se slupkou. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru vložíme opečeného bažanta, koření a osolíme. Vývar stáhneme na minimum, aby jenom lehce probublával, a vaříme, dokud není maso z bažanta měkké. Jestliže se nám během vaření tvoří na povrchu pěna, opatrně ji stáhneme naběračkou a vylijeme.

Když je maso uvařené, vše přecedíme přes jemný cedník. Maso obereme od kosti a nakrájíme na kostky. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky a vložíme společně s masem zpět do vývaru. Žampióny omyjeme a nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji.

Nudle uvaříme v osolené vodě do měkka, vycedíme, propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat.

Při servírování polévky vložíme nudle společně s žampióny do talíře a zalijeme horkým vývarem s masem a zeleninou. Posypeme nasekanou petrželkou.

TIP
- Jestliže chceme vývar skladovat delší dobu nebo ho případně zamrazit, nevkládejte do něho nakrájené maso a zeleninu, ale vložte je nakrájené do talíře společně s nudlemi a houbami.
- Vývar nevaříme, ale pouze pozvolna táhneme, aby nám zůstal hezky čirý a nezakalený.
- Koření je dobré vložit do vývaru až po odstranění pěny, která se nám usadí na povrchu, abychom spolu s pěnou nevyhazovali i kuličky koření.
- Slupka z cibule nám vývar krásně obarví.