Zelený chřest s citronovou omáčkou
![Zelený chřest s citronovou omáčkou](/files/thumbnails/20210719-11-26-38-zelen-z-ch-oest-s-citronovou-om-i-zkou-thumb-700-1000-1626686798.jpg)
Ingredience:
175 g másla
1 kg zeleného chřestu
1 šalotka
100 ml bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
Postup:
150g másla nakrájíme na kostičky a zakryté dáme do mrazáku. Zelený chřest oloupeme ve spodní třetině a odstraníme dřevnaté konce. Chřest umyjeme a vaříme v paře 6-9 minut na skus. Oloupeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno a zesklovatíme na 25g másla. Přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přidáme horký zeleninový vývar a necháme svařit na cca 75ml. Omáčku sejmeme ze sporáku. Metličkou postupně zašleháme kousky studeného másla. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osolíme a podáváme s omáčkou. Chřest podáváme ihned naaranžovaný na teplý talíř ze sady Lamart s omáčkou. Chutná výborně s novými brambory.
zdroj: lamart.cz