Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 90 minut  Náročnost: ** 

Ingredience:

2 ks pstruha

500 g hrubozrnné mořské soli

6 bílků

400 g hrášku

1 šalotka

2 stroužky česneku

40 g másla

100 ml vývaru

máta, tymián, sůl, černý pepř

 

Postup:

  1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
  2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy
    a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
  4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
  5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
  6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).

 

 

 

zdroj: akademiekvality.cz