Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 90 minut Náročnost: **
Ingredience:
2 ks pstruha
500 g hrubozrnné mořské soli
6 bílků
400 g hrášku
1 šalotka
2 stroužky česneku
40 g másla
100 ml vývaru
máta, tymián, sůl, černý pepř
Postup:
- Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
- Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy
a poté je překryjeme zbytkem sněhu. - Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
- Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
- Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
- Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.
Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).
zdroj: akademiekvality.cz