Polévka z batátů

Polévka z batátů

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 370g batátů
  • 1 bílá cibule
  • 110g řapíkatého celeru
  • 36g petržele
  • himalájská sůl dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • 1 litr vody
  • celerová nať na ozdobení

 

Příprava

Trošku se nám přemnožily batáty a já se je snažím použít, kde je to jen možné. Ne, že bychom je pěstovali, ale nějak došlo k narušení komunikačního kanálu a místo 3 batátů mi došly 3 balíčky. Nejdřív jsem se zděsila, ale miluji výzvy a batáty u nás rozhodně dlouho nepobudou.

Batáty se dají použít všude a polévky jsou z nich úžasné a tady je jedna z nich.

Než se pustíme do přípravy polévky, očistíme si a nakrájíme zeleninu. V hrnci si rozehřejeme Ghí, přidáme pokrájenou zeleninu, kterou krátce prohřejeme a zalijeme vodou, připravovanou polévku osolíme a okořeníme majoránkou, vaříme do změknutí zeleniny. Uvařenou polévku můžeme rozšťouchat nebo rozmixovat dohladka. Já jsem zeleninu v polévce jen jemně rozmačkala a před servírováním ozdobila celerovou natí.

Pokud chceme mít polévku krémovou a hladkou, přepasírujeme ji a zjemníme rostlinnou smetanou, mandlovým mlékem, případně jogurtem či smetanou pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu.

Přeji dobrou chuť.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz