Třená bábovka

Třená bábovka

Ingredience

  • 6 vajec
  • 340g bio pšeničné mouky T 550 nebo špaldová T630 či klasická polohrubá – mouky dávám tolik kolik váží 5 vajec se skořápkou + jedno navíc, rovněž lze použít bezlekovou mouku například kombinací rýžové polohrubé a pohankové k ořechům se skvěle hodí, použijeme o 50g mouky méně
  • 1 alsan bio – rostlinná náhražka za máslo 250g  či máslo,  Bio České Ghíčko – postačí 200g, případně jiný tuk
  • 2 hrnky panely či jiného sladidla
  • 1 lžíce medu (lze vynechat dodá však těstu tmavost a vláčnost)
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 3-4 hrsti mletých vlašských ořechů
  • pomleté vanilkové lusky či 1 vanilkový lusk a vanilka z něj
  • větší polovina hrnku rostlinného mléka já použila rýžovo-kokosové Provamel

tuk na vytření formy a hrubá mouka na vysypání formy

 

Příprava

 

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem, vanilkou a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku příliš nemíchat a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou.

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané bábovky, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut až hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Bábovku necháme důkladně vychladnout.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz