Piemontská zimní pečená polévka

Piemontská zimní pečená polévka

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut

Ingredience

Vývar 2 l 
Olivový olej 5 lžic 
Malá cibule 1 ks
Máslo 120 g
Konzervovaná loupaná rajčata 120 g
Předem namočené sušené hříbky 1 hrst
Starší pečivo nebo veka 1/2 kg
Sýr Toma nebo bílý plísňový 120 g 
Kapusta 1/2 hlávky
sůl a pepř   


POSTUP
 
Vývar uvedeme do varu. Nakrájíme cibule na plátky a orestujeme na oleje a kousku másla, jakmile zkřehne, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme dohněda. Přidáme rajčata, houby i s nálevem a vše podusíme. Mezitím nakrájíme chleba a sýr na plátky. Kapustové listy spaříme ve vroucí vodě. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kastrol vymažeme zbylým máslem dno vyložíme plátky chleba tak, aby bylo co nejvíc pokryté. Pák dáme vrstvu kapustových listů, vrstvu omáčky s masem a houbami, vrstvu sýra a vše zopakujeme až do spotřebováni všech přísad. Končíme omáčkou asi na 3 - 4cm pod okrajem kastrolu. Opatrně zalijeme horkým vývarem až po vrstvu chleba. Nějaký vývar by nám měl zbýt.

Kastrol vložíme do trouby a zapečeme až bude povrch zlatý.

Na talíř dáme kus zapečených přísad  a zalijeme zbylým horkým vývarem. Nakonec posypeme nasekanou petrželí.

TIP
- Místo veky můžeme použít uvařené a na plátky nakrájené brambory.