Piemontská zimní pečená polévka
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Ingredience
Vývar | 2 l |
Olivový olej 5 lžic | |
Malá cibule | 1 ks |
Máslo | 120 g |
Konzervovaná loupaná rajčata | 120 g |
Předem namočené sušené hříbky | 1 hrst |
Starší pečivo nebo veka | 1/2 kg |
Sýr Toma nebo bílý plísňový | 120 g |
Kapusta | 1/2 hlávky |
sůl a pepř |
POSTUP
Vývar uvedeme do varu. Nakrájíme cibule na plátky a orestujeme na oleje a kousku másla, jakmile zkřehne, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme dohněda. Přidáme rajčata, houby i s nálevem a vše podusíme. Mezitím nakrájíme chleba a sýr na plátky. Kapustové listy spaříme ve vroucí vodě. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Kastrol vymažeme zbylým máslem dno vyložíme plátky chleba tak, aby bylo co nejvíc pokryté. Pák dáme vrstvu kapustových listů, vrstvu omáčky s masem a houbami, vrstvu sýra a vše zopakujeme až do spotřebováni všech přísad. Končíme omáčkou asi na 3 - 4cm pod okrajem kastrolu. Opatrně zalijeme horkým vývarem až po vrstvu chleba. Nějaký vývar by nám měl zbýt.
Kastrol vložíme do trouby a zapečeme až bude povrch zlatý.
Kastrol vymažeme zbylým máslem dno vyložíme plátky chleba tak, aby bylo co nejvíc pokryté. Pák dáme vrstvu kapustových listů, vrstvu omáčky s masem a houbami, vrstvu sýra a vše zopakujeme až do spotřebováni všech přísad. Končíme omáčkou asi na 3 - 4cm pod okrajem kastrolu. Opatrně zalijeme horkým vývarem až po vrstvu chleba. Nějaký vývar by nám měl zbýt.
Kastrol vložíme do trouby a zapečeme až bude povrch zlatý.
Na talíř dáme kus zapečených přísad a zalijeme zbylým horkým vývarem. Nakonec posypeme nasekanou petrželí.
TIP
- Místo veky můžeme použít uvařené a na plátky nakrájené brambory.
zdroj: www.lamart.cz