Rychlý kávový koláč

Rychlý kávový koláč
Obtížnost: nízká | Porce: 10 | Čas: 60 minut

Ingredience

Těsto:  
Mouka polohrubá  200 g
Máslo    125 g
Mléko    250 ml
Cukr krystal   120 g
Instantní káva   1 lžíce
Kakao    1 lžíce
Vejce    2 ks
Prášek do pečiva  3 lžičky/1ks
Sůl špetka  
   
Krém:  
Kávový likér   60 ml
Smetana 30%   200 ml
Mascarpone   125 g
Cukr moučka   50 g
Čokoláda  


POSTUP
Rozpustíme máslo na těsto a necháme zchladnout. Formu vymažeme máslem a vysypeme trochou hrubé mouky. Do mísy nebo do kotlíku robota prosejeme mouku, přidáme cukr, mléko, rozpuštěné máslo a poté všechny ostatní ingredience uvedené na těsto. Důkladně prošleháme, až se těsto spojí a vlijeme do připravené formy. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Jestli je koláč hotový, zkusíme zapíchnutou špejlí. Musí z těsta vyjít suchá. Upečenou buchtu pokapeme kávovým likérem.

Během pečení vložíme všechny suroviny na krém do šlehače. Nejdříve šleháme opatrně, aby se suroviny spojily, poté zvýšíme rychlost a ušleháme hustý krém. Krém naneseme na vychladlý koláč a ozdobíme nastrouhanou čokoládou

Ozdobit můžeme místo nastrouhané čokolády i čokoládovými kávovými zrny

TIP
- Kávový likér můžeme nahradit silnou černou kávou.