Rychlý kávový koláč
Obtížnost: nízká | Porce: 10 | Čas: 60 minut
Ingredience
Těsto: | |
Mouka polohrubá | 200 g |
Máslo | 125 g |
Mléko | 250 ml |
Cukr krystal | 120 g |
Instantní káva | 1 lžíce |
Kakao | 1 lžíce |
Vejce | 2 ks |
Prášek do pečiva | 3 lžičky/1ks |
Sůl špetka | |
Krém: | |
Kávový likér | 60 ml |
Smetana 30% | 200 ml |
Mascarpone | 125 g |
Cukr moučka | 50 g |
Čokoláda |
POSTUP
Rozpustíme máslo na těsto a necháme zchladnout. Formu vymažeme máslem a vysypeme trochou hrubé mouky. Do mísy nebo do kotlíku robota prosejeme mouku, přidáme cukr, mléko, rozpuštěné máslo a poté všechny ostatní ingredience uvedené na těsto. Důkladně prošleháme, až se těsto spojí a vlijeme do připravené formy. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Jestli je koláč hotový, zkusíme zapíchnutou špejlí. Musí z těsta vyjít suchá. Upečenou buchtu pokapeme kávovým likérem.
Během pečení vložíme všechny suroviny na krém do šlehače. Nejdříve šleháme opatrně, aby se suroviny spojily, poté zvýšíme rychlost a ušleháme hustý krém. Krém naneseme na vychladlý koláč a ozdobíme nastrouhanou čokoládou
Ozdobit můžeme místo nastrouhané čokolády i čokoládovými kávovými zrny
Během pečení vložíme všechny suroviny na krém do šlehače. Nejdříve šleháme opatrně, aby se suroviny spojily, poté zvýšíme rychlost a ušleháme hustý krém. Krém naneseme na vychladlý koláč a ozdobíme nastrouhanou čokoládou
Ozdobit můžeme místo nastrouhané čokolády i čokoládovými kávovými zrny
TIP
- Kávový likér můžeme nahradit silnou černou kávou.
zdroj: www.lamart.cz
Ingredience:
cukr krystal čokoláda kakao máslo mléko mouka polohrubá smetana ke šlehání vejce