Rizoto s hruškami a kaštany

Rizoto s hruškami a kaštany
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut

Ingredience

Rýže (Arborio nebo Carnaroli) 400 g
Olivový olej     50 ml
Šalotka      2 ks
Vývar (zeleninový nebo drůbeží)  750 ml
Máslo      100 g
Hrušky      2 ks
Jedlé kaštany (kuchyňsky upravené)  200 g
Bobkový list     2 ks
Tymián      3 snítky
Mascarpone     100 g
Máslo      50 g
Javorový sirup     40 ml
Balsamicový ocet    20 ml
Sůl, pepř     dle chuti


POSTUP
V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou šalotku a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži, bobkový list a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná a obalená olejem.

Přilijeme horký vývar a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Když se veškerý vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku horkého vývaru a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.

Asi tak v polovině doby vaření přidáme do rýže na kostičky nakrájené hrušky a kaštany a společně dovaříme rýži na skus.Na závěr vmícháme do hotového rizota mascarpone a studené máslo, ochutíme balsamicovým octem a javorovým sirupem a přidáme nasekané bylinky.

Při servírování můžeme ještě ozdobit na másle orestovanou červenou čekankou