Rizoto s hruškami a kaštany
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 45 minut
Ingredience
Rýže (Arborio nebo Carnaroli) | 400 g |
Olivový olej | 50 ml |
Šalotka | 2 ks |
Vývar (zeleninový nebo drůbeží) | 750 ml |
Máslo | 100 g |
Hrušky | 2 ks |
Jedlé kaštany (kuchyňsky upravené) | 200 g |
Bobkový list | 2 ks |
Tymián | 3 snítky |
Mascarpone | 100 g |
Máslo | 50 g |
Javorový sirup | 40 ml |
Balsamicový ocet | 20 ml |
Sůl, pepř | dle chuti |
POSTUP
V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou šalotku a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži, bobkový list a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná a obalená olejem.
Přilijeme horký vývar a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Když se veškerý vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku horkého vývaru a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.
Asi tak v polovině doby vaření přidáme do rýže na kostičky nakrájené hrušky a kaštany a společně dovaříme rýži na skus.Na závěr vmícháme do hotového rizota mascarpone a studené máslo, ochutíme balsamicovým octem a javorovým sirupem a přidáme nasekané bylinky.
Přilijeme horký vývar a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Když se veškerý vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku horkého vývaru a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.
Asi tak v polovině doby vaření přidáme do rýže na kostičky nakrájené hrušky a kaštany a společně dovaříme rýži na skus.Na závěr vmícháme do hotového rizota mascarpone a studené máslo, ochutíme balsamicovým octem a javorovým sirupem a přidáme nasekané bylinky.
Při servírování můžeme ještě ozdobit na másle orestovanou červenou čekankou
zdroj: www.lamart.cz