Kuře na citronu s cibulovo-paprikovou marmeládou
- Kuřecí horní stehenní řízek 600 g (nebo vykostěných stehen)
- Citróny 1 ks
- Extra panenský olivový olej 50 ml
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
- Tymián 1 snítka
- Česnek 30 g
- Cibulovo-papriková marmeláda
- Paprika zeleninová 150 g
- Cibule žlutá 150 g
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
- Extra panenský olivový olej 50 ml
- Vinný ocet 50 ml
- Třtinový cukr 30 g
- Čerstvá bazalka
- Plněná paprika
- Paprika červená 4 ks
- Pšeničný bulgur 300 g
- Rajčata třešňovitá 100 g
- Extra panenský olivový olej 100 ml
- Citróny 2 ks
- Hladkolistá petržel 60 g
- Granátové jablko 1 ks
- Piniové oříšky 30 g
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
Postup:
- Stehenní řízky nejprve očistěte. Poté je zastrouhejte kůrou z citronu, lehce zakápněte šťávou z citronu a zalijte olivovým olejem.
- Maso osolte, opepřete, přidejte tymián a rozmáčknutý česnek.
- Opatrně, ale důkladně promíchejte. Maso nechte 3 hodiny marinovat v lednici, následně ho nechte chvíli v pokojové teplotě (kvůli teplotnímu šoku).
- A můžete začít grilovat: po obou stranách 5 minut, než je maso hotové. Pak ho zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout na teplém místě.
Postup marmeláda:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, papriky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve nalijte olivový olej a papriky s cibulí důkladně a zprudka orestujte.
- Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat, osolte a opepřete. Marmeládu zalijte vinným octem a nechte vyvařit. Nakonec ozdobte čerstvou bazalkou.
- Papriky opalte flambovací pistolí nebo opečte na grilu. Poté je vložte do sáčků a nechte zapařit. Jakmile vychladnou, oloupejte je a vyndejte semínka.
- Bulgur vařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvařený bulgur promíchejte v míse s na kostičky nakrájeným rajčetem a olivovým olejem.
- Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu, nasekanou petržel a půlku granátového jablka.
- Salátem pak naplňte studené papriky, zakápněte je olivovým olejem, šťávou z citronu a zastrouhejte kůrou.
- Přidejte pinie, sůl, pepř a zbylá zrníčka granátového jablka.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/kure-na-citronu-s-cibulovo-paprikovou-marmeladou