Kynutá kuřátka plněná s rybízovým džemem
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 ks Droždí sušené Vitana
- 120 g cukru krupice
- 1 ks Vanilkový cukr Vitana
- 2,5 dl mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- Extra džem Hamé rybízový
Postup:
Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí. Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.
K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.
Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).
Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly. Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou rybízový Extra džem od Hamé a dobře uzavřete. To bude tělíčko.
Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Zboku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle.
Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.