Kynutá kuřátka plněná s rybízovým džemem

Kynutá kuřátka plněná s rybízovým džemem

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks Droždí sušené Vitana
  • 120 g cukru krupice
  • 1 ks Vanilkový cukr Vitana
  • 2,5 dl mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • Extra džem Hamé rybízový


Postup:

Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí. Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.

K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.

Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).

Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly. Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou rybízový Extra džem od Hamé a dobře uzavřete. To bude tělíčko.

Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Zboku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle.

Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.