Jehněčí vývar se zastřeným vejcem, hráškem a pavézou z bílého chleba
![Jehněčí vývar se zastřeným vejcem, hráškem a pavézou z bílého chleba](/files/thumbnails/20220328-14-53-21-jehneci-vyvar-se-zastrenym-vejcem-hraskem-a-pavezou-z-bileho-chleba-hires-thumb-700-1000-1648472001.jpg)
Ingredience
- silný jehněčí vývar z kostí
- 4 krajíce bílého kvasového chleba
- 4 lžíce zeleného hrášku
- malá špetka muškátového květu
- malá špetka skořice
- pepř
- 3 kuličky nového koření
- 4 vejce
Postup
Připravíme si silný jehněčí vývar a dochutíme solí a kořením. Krajíce kvasového chleba zbavíme kůrky a vložíme na dno hluboké talíře, ve kterém budeme polévku podávat. Zastřené vejce připravíme tradičním způsobem (do vody pod bodem varu se lžící octa a solí opatrně na naběračce ponoříme vyklepnuté vejce a necháme ztuhnout bílek, vejce opatrně vyjmeme), nebo připravíme vejce v páře (v domácím konvektomatu či parní troubě) při teplotě 65 °C přibližně 40 minut. Vejce na špičce oloupeme a vyklepneme do talíře na pavézu z bílého chleba. Přidáme na másle ohřátý zelený hrášek a zalijeme jehněčím vývarem a podáváme.
Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské šedé 2019 VOC Mikulov