Jehněčí vývar se zastřeným vejcem, hráškem a pavézou z bílého chleba

Jehněčí vývar se zastřeným vejcem, hráškem a pavézou z bílého chleba

 

Ingredience

  • silný jehněčí vývar z kostí
  • 4 krajíce bílého kvasového chleba
  • 4 lžíce zeleného hrášku
  • malá špetka muškátového květu
  • malá špetka skořice
  • pepř
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 vejce

 

Postup

Připravíme si silný jehněčí vývar a dochutíme solí a kořením. Krajíce kvasového chleba zbavíme kůrky a vložíme na dno hluboké talíře, ve kterém budeme polévku podávat. Zastřené vejce připravíme tradičním způsobem (do vody pod bodem varu se lžící octa a solí opatrně na naběračce ponoříme vyklepnuté vejce a necháme ztuhnout bílek, vejce opatrně vyjmeme), nebo připravíme vejce v páře (v domácím konvektomatu či parní troubě) při teplotě 65 °C přibližně 40 minut. Vejce na špičce oloupeme a vyklepneme do talíře na pavézu z bílého chleba. Přidáme na másle ohřátý zelený hrášek a zalijeme jehněčím vývarem a podáváme.

 

Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské šedé 2019 VOC Mikulov