Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 1,30 h Náročnost: *
Ingredience:
Zeleninový vývar
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
50 g řepíkatého celeru
50 g cibule
50 g pórku
10 g listové petržele
1 stroužek česneku
80 g květáku
100 g cukrového hrášku
50 g libečku
sůl, pepř
Kudlásky
1 vejce
70 g polohrubé mouky
5 g listové petržele
podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Zeleninový vývar
- Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
- Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
- Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
- Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
- Dochutíme solí a pepřem.
Kudlásky
- V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem
a nasekanou petrželí. - Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- Vaříme cca 5 min.
Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
zdroj akademiekvality.cz