Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky
Počet porcí: 5 porce Doba přípravy: 5 hod. a 30 min. Náročnost: ***
Ingredience:
Maso:
1 kg vepřové plece
1 litr jablečného moštu
250 ml jablečného cideru
8 snítek tymiánu
3 stroužky česneku
15 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
30 g soli
hladkolistá petržel na posypání
Noky:
1 kg brambor
250–300 g krupice
3 vejce
sůl
máslo
Postup:
- Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
- Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
- Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
- Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
- Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme.
- Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
- Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
- Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
- Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače.
- Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní
a lepivé. - Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
- Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
- Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.
Tip: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).
zdroj www.akademiekvality.cz
Ingredience: