Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

 

Počet porcí: 5 porce Doba přípravy: 5 hod. a 30 min. Náročnost: ***

Ingredience:

Maso:
1 kg vepřové plece
1 litr jablečného moštu
250 ml jablečného cideru
8 snítek tymiánu
3 stroužky česneku
15 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
30 g soli
hladkolistá petržel na posypání

Noky:
1 kg brambor
250–300 g krupice
3 vejce
sůl
máslo

Postup:

  1. Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
  2. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
  3. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
  4. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
  5. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. 
  6. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
  7. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
  8. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
  9. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. 
  10. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní
    a lepivé. 
  11. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
  12. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
  13. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Tip: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).

 

 

 

zdroj www.akademiekvality.cz

 

 

 

Ingredience: