Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem

Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem

Počet porcí: 4 porce   Doba přípravy: 1 h  Náročnost: *

Ingredience:

Koprová omáčka
50 g másla
60 g hladké mouky
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany 30%
50 g čerstvého kopru
podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet

Pečené brambory
800 g brambor
sůl, pepř, olej

Pošírovaná vejce
4 vejce
30 ml octa
1 l vody

Postup:

Koprová omáčka

  1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
  2. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
  3. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
  4. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.

 

Pečené brambory
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.

 

Pošírovaná vejce

  1. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
  2. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
  3. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.

 

Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost. 

 

 

zdroj akademiekvality.cz