Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 1 h Náročnost: *
Ingredience:
Koprová omáčka
50 g másla
60 g hladké mouky
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
200 ml smetany 30%
50 g čerstvého kopru
podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet
Pečené brambory
800 g brambor
sůl, pepř, olej
Pošírovaná vejce
4 vejce
30 ml octa
1 l vody
Postup:
Koprová omáčka
- Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
- Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
- Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
- Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
Pečené brambory
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
Pošírovaná vejce
- V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
- Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
- Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.
Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.
zdroj akademiekvality.cz
Ingredience:
brambory kopr máslo mouka hladká ocet smetana ke šlehání vejce vývar hovězí