Mechový dort ze špaldové mouky

Mechový dort ze špaldové mouky

Ingredience

  • 300 g hladké dortové / špaldové mouky
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 400 g smetany ke šlehání (31%)
  • 500 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky


 

Postup

Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.

Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i špaldovou mouku a prášek do pečiva.

Dortovou formu o průměru 19 cm lehce vymažte máslem a důkladně vyložte pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 45 minut a po upečení nechte zcela vychladnout.

Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Korpus rozřízněte na třetiny, postupně skládejte a promazávejte vrstvou krému. Vrchní patro nadrobte na zbývající krém a utvořte mechový kopeček. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.