Litá bublanina s malinami a plátky mandlí
Suroviny:
300 g malin
150 g hladké špaldové mouky
100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
1 sáček kypřicího prášku
100 g krupicového cukru
1 lžička citronové kůry Vitana
½ lžičky mleté vanilky Vitana
100 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
3 vejce
50 g plátků mandlí
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Postup:
Hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem, používáte-li koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, kypřicím práškem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přilijte máslo s mlékem, prošlehejte metličkou, přidejte citronovou šťávu a po jednom zapracujte vejce. Hladké těsto vlijte do připravené formy, posypte malinami a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova. Že je těsto dopečené můžete zkontrolovat špejlí.
Odkaz na video návod na přípravu najdete zde.
Tip:
Bublaninu můžete dělat s jakýmkoliv ovocem ze zahrady nebo z trhu. Kyselou rebarboru je lepší před pečením oloupat a krátce povařit s cukrem. Upečenou bublaninu nechte vychladnout a na závěr bohatě posypte moučkovým cukrem. Pokud nemáte po ruce mandle, neváhejte provonět koláč cukrem s mandlovou příchutí. Oba výrobky vyrábí například Vitana, známá pro své pomocníky na rychlé pečení.
Ingredience:
citronová kůra maliny mouka hladká vejce kypřicí prášek do pečiva Vitana