Pečené kuře s nádivkou

Pečené kuře s nádivkou

Pečené kuře s nádivkou

PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.

 

Ingredience:

  • 1 celé kuře
    • snítka tymiánu a šalvěje
    • 100 g másla
    • sůl, pepř
    • sladká uzená paprika
    • 3 stroužky česneku

 

Na nádivku:

  • 9 rohlíků
    • 125 ml mléka
    • 125 ml kuřecího vývaru
    • 7 vajec
    • 40 g másla
    • čerstvá petržel
    • 420 g uzeného masa
    • sůl, pepř
    • muškátový oříšek
    • 60 g hrášku (mraženého)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
    2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
    3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
    4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
    5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
    6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
    7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
    8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
    9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
    10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
    11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
    12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.