Losos se sladkokyselou čočkou beluga

Losos se sladkokyselou čočkou beluga

Losos je zdraví prospěšná a na přípravu rychlá ryba, v kombinaci s čočkou beluga (která se nemusí namáčet) a zeleninou - ideální kombinace pro předsevzetí o zdravém stravování.

Čas přípravy: 45 min

 

Ingredience
300 gčočky beluga Lagris
3 lžíceolivového oleje
1cibule
1červená paprika
1mrkev
1jarní cibulka
2citrony
sůl a pepř
chilli vločky dle chuti
hrst čerstvého kopru
1 lžícetřtinového cukru
2 lžícepasírovaných rajčat Podravka
1 lžícehrubozrnné hořčice
4 lžícemásla
4 filetylososa s kůží
1 dclbílého vína



Příprava

  1. Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do 540 ml vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
  2. Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, pasírovaná rajčata a hořčici.
  3. Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
  4. Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

 

Ingredience: