Sacher dort

Sacher dort

Suroviny:

  • meruňková marmeláda na potření
  • 240 g čokolády na vaření na polevu
  • 160 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 80 g cukru moučka
  • 6 vajec
  • 160 g čokolády na vaření
  • 160 g másla

Příprava:

Nejdříve našleháme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu do těsta. Stačí obyčejná čokoláda na vaření, ale čím kvalitnější, tím bude dort lepší. Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Pak přidáme 6 žloutků a pomalu šleháme do pěny.

Z bílků, špetky soli a krupicového cukru si vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty pomalu spojíme dohromady a nakonec pomalu přisypeme hladkou mouku. Těsto, které není tekuté, musí být pevně našlehané, dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Klidně může mít menší průměr než 24 cm. Pečeme při 175 °C zhruba 45 minut.

Vychladlý korpus rozřízneme napůl, potřeme meruňkovou marmeládou. Celý korpus pak potřeme marmeládou ještě zvenku, necháme na chvíli zchladit v lednici a nakonec na celý dort rovnoměrně naneseme čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout.

Teď už jen stačí nakrájet a podávat – ale pozor! Mizí neuvěřitelně rychle, takže pokud ho chcete také ochutnat, ulovte si svůj kousek včas.

Ingredience: