Křupavé lososové rybí prsty

Křupavé lososové rybí prsty

Ingredience

Na rybu

 

POSTUP

  1. Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
  2. Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
  3. Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
  4. Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
  5. Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
  6. Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 20–30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
  8. Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
  9. Další možností je osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.

POSTUP NA HRANOLKY

  1. Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
  2. Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu v bramborách.
  3. Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro požadovaný výsledek.
  4. Dalším důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –
    předehřejte ji na 200 °C.
  5. Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky se nesmí překrývat!
  7. Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
  8. Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
  9. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům hrst parmazánu a promíchat.
  10.  Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.

 

 

zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/lososve-rybi-prsty