Křupavé lososové rybí prsty
Ingredience
Na rybu
- Chlazený losos 800 g
- Sůl
- Na obalení
- Čerstvá BIO vejce 6 ks M 2 ks
- Čerstvé mléko plnotučné 110 ml
- Mletá paprika 1 lžička
- Sušený česnek 2 špetka
- Sůl 2 špetka
- Panko strouhanka 100 g
- Kukuřičná strouhanka 100 g
- Parmigiano reggiano, strouhaný sýr 110 g
- Sušený česnek 2 špetka
- Řepkový olej
Hranolky - Brambory A 1 kg
- Mletá paprika 2 lžička
- Sušený česnek 2 lžička
- Sůl
- Řepkový olej
- Parmigiano reggiano, strouhaný sýr
POSTUP
- Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
- Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
- Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
- Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
- Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
- Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 20–30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
- Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
- Další možností je osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.
POSTUP NA HRANOLKY
- Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
- Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu v bramborách.
- Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro požadovaný výsledek.
- Dalším důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –
předehřejte ji na 200 °C. - Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn.
- Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky se nesmí překrývat!
- Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
- Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
- Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům hrst parmazánu a promíchat.
- Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/lososve-rybi-prsty