Ledové letní kávové osvěžení
MRAŽENÁ KÁVA
Suroviny:
- 4 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny
- 1 vanilkový cukr
- 800 ml studené silné kávy (překapávaná, rozpustná, nebo presso)
- 100 ml smetany ke šlehání
- mandlový likér (nemusí být)
- strouhaná čokoláda na ozdobu
Příprava:
Smetanu ušleháme do tuhé pěny a opatrně přimícháme vanilkový cukr a případně i mandlový likér (pro pestřejší chuť). Do vyšších sklenek (ideálně s ouškem, kvůli snadnější manipulaci) rozdělíme vanilkovou zmrzlinu a dolijeme dobře vychlazenou kávou (tu můžeme mít v lednici připravenou klidně den předem).
Sklenice ozdobíme předem připravenou smetanou a můžeme dozdobit kousky strouhané čokolády. Je to pastva nejen pro oči, ale pro chuťové buňky především.
Samozřejmě je spousta způsobů, jakým připravit kávu ,,na studeno“. Pojďme se podívat na mého druhého favorita.
LEDOVÁ KÁVA
Suroviny:
- 50-100 ml vody
- led
- lžíce cukru
- 2 lžíce rozpustné kávy
- mléko
Příprava:
Do vysoké sklenice si nalijeme trochu vody, ke které přidáme lžíci cukru a dvě lžíce rozpustné kávy. Dodáme ledové kostky a buď mixérem, frappovačem, nebo šejkrem důkladně zamícháme tak, aby vznikla hustá pěna. Takovouto poté dolijeme mlékem a je hotovo!
Ingredience: