Hovězí krk na červeném víně

Hovězí krk na červeném víně

Suroviny

  • 1 kg BIO hovězího krku
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 láhev červeného vína Barolo
  • olivový olej
  • sůl, mletý pepř

Postup

  • Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
  • Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
  • Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
  • Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.