Hovězí krk na červeném víně
Suroviny
- 1 kg BIO hovězího krku
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 láhev červeného vína Barolo
- olivový olej
- sůl, mletý pepř
Postup
- Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
- Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
- Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
- Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.