Švestkové knedlíky na zdravý způsob
INGREDIENCE
- 300 g cukety
- 300 g polohrubé špaldové mouky
- 1 vejce od šťastných slepiček
- 1 lžíci másla
- 8 ks švestek
- špetku soli
- Na karamelové švestky:
- 350 g švestek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci másla
Na posypku: - namletý mák
- březový cukr (můžeš použít i kokosový nebo třtinový)
POSTUP
1)Cuketu oškrábeme, najemno nastrouháme a posolíme. Necháme, aby pustila šťávu, a potom ji rukama dobře vyždímáme.
2) Do misky vysypeme mouku, přidáme vejce, změklé máslo, vyždímanou cuketu a vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odstát.
3) Mezitím švestky vypeckujeme a rozdělíme na půlku.
4) Z těsta vyválíme válec, který nakrájíme na 16 přibližně stejných kusů. Každý kousek prsty rozmačkáme, do středu vložíme půlku švestky a obalíme ji tak, aby vznikla koule.
5) Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Když voda vře, vložíme do ní knedlíky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je promícháme, aby se nepřilepily na dno hrnce.
6) Odložené švestky nakrájíme na menší kousky, dáme na pánev a posypeme cukrem. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Nakonec přidáme lžíci másla a promícháme.
7) Mák smícháme s cukrem. Na talíř položíme knedlíky, posypeme mákem a přelijeme karamelizovanými švestkami.