Švestkové knedlíky na zdravý způsob

Švestkové knedlíky na zdravý způsob

INGREDIENCE

  • 300 g cukety
  • 300 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 vejce od šťastných slepiček
  • 1 lžíci másla
  • 8 ks švestek
  • špetku soli
  • Na karamelové švestky:
  • 350 g švestek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíci másla

    Na posypku:
  • namletý mák
  • březový cukr (můžeš použít i kokosový nebo třtinový)

POSTUP

1)Cuketu oškrábeme, najemno nastrouháme a posolíme. Necháme, aby pustila šťávu, a potom ji rukama dobře vyždímáme.
2) Do misky vysypeme mouku, přidáme vejce, změklé máslo, vyždímanou cuketu a vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odstát.
3) Mezitím švestky vypeckujeme a rozdělíme na půlku.
4) Z těsta vyválíme válec, který nakrájíme na 16 přibližně stejných kusů. Každý kousek prsty rozmačkáme, do středu vložíme půlku švestky a obalíme ji tak, aby vznikla koule.
5) Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Když voda vře, vložíme do ní knedlíky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je promícháme, aby se nepřilepily na dno hrnce.
6) Odložené švestky nakrájíme na menší kousky, dáme na pánev a posypeme cukrem. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Nakonec přidáme lžíci másla a promícháme.
7) Mák smícháme s cukrem. Na talíř položíme knedlíky, posypeme mákem a přelijeme karamelizovanými švestkami.