Tuňák v omáčce z tuňáka
Suroviny:
Sashimi tuňák
Křepelčí vajíčko
Kvalitní olivy bez pecky
Brambory
Tuňák v konzervě (ve vlastní šťávě)
Majonéza
Citron
Nakládané ančovičky
Kuřecí vývar
Sezam
Sůl
Pepř
Slunečnicový olej
Sójová omáčka
Postup:
Konzervu tuňáka smícháme s majonézou (cca lžíce majonézy na 50g konzervu tuňáka), ančovičkami, citronovou šťávou, troškou kuřecího vývaru, solí a pepřem. Ponorným mixérem rozmixujeme do hladké a vláčné konzistence, ani řídké ani moc tekuté. Křepelčí vejce dáme do vroucí vody na 2 minuty a 35 vteřin, následně je vložíme do nádoby s vodou a ledem. Po vychladnutí oloupeme.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na cca 0,5 cm tlusté plátky. Dáme vařit do osolené vody. Vyndáme ve chvíli, kdy začnou praskat na povrchu, důležité je, aby se nezačaly rozpadat. Poté je dáme vychladnout do lednice. Vychladlé brambory osmažíme v pánvi na slunečnicovém oleji dozlatova.
Tuňáka nakrájíme na válce cca 4x4 cm a lehce opálíme ze všech stran flambovací pistolí. Namočíme v sójové omáčce, následně obalíme v sezamu a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm.
Na talíř dáme omáčku z tuňáka, tuňáka, olivy, brambory a křepelčí vejce.
Rada sommelierky:
„Tento rybí pokrm si zaslouží mimořádného partnera. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut svou šťavnatou, medově hebkou chutí a pikantní kyselinkou navodí snoubení založené na kontrastu. Chuť zjemní krémová omáčka a nechá tak vystoupit výraznou chuť tuňáka. Právě Chardonnay, které na jazyku vytváří plnější dojem, pak všechny chutě komplexně propojí,“ doporučuje hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.