Valentýnská bábovka s ruby čokoládou
Ingredience
- 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
- 4 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml zastudena lisovaného oleje
- 200 g krupicového cukru
- 1 chemicky neošetřený citron
- 90 g mletých ořechů
- lžíce vanilkového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžíce rumu
Poleva
- Ruby čokoláda
- Lyofilizované maliny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.
Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte ho do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli).
Zchladlou bábovku zdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a sypte drcenými malinami.