Lahodné švédské skořicové ,,bobánky“
Suroviny:
Kvásek:
- 270 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžíce hladké mouky
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- 6 g soli
- 90 g cukru krupice
Náplň:
- 70 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Příprava:
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme se lžičkou cukru, hladinu zasypeme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut)
Do mísy vložíme obě mouky, pokrájené změklé máslo, sůl, cukr i vejce. Přidáme vzešlý kvásek a v robotu asi 10 minut mícháme vláčné těsto (v ruce to bude trvat 15-20 minut).
Vymíchané těsto necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. Pak do něj zamícháme cukr, skořici a nakonec i škrob.
Vykynuté těsto v ruce prohněteme a pak vyválíme na velký čtverec (cca 45×45 cm). Potřeme ho ho náplní (i do krajů) a následně složíme na třetiny jako úřední dopis. Těsto ještě maličko rozválíme. Může se stát, že těsto se na pár místech protrhne a náplň vyteče – nevadí to, pokud té uniklé náplně není moc.
Těsto z boku nařežeme na asi 2 cm široké nudle. Každou nudli vezmeme a v rukách ji stočíme do spirály (jedna ruka jde po směru hodinových ručiček, druhý proti směru). Jeden konec chytíme prsty a druhý konec dvakrát obtočíme kolem dvou až tří prstů. Zbylé těsto přeložíme horem přes omotanou část a konec umístíme dospod.
Zamotané bulky položíme na plech vyložený pečícím papírem (množství je na dva plechy) a necháme 30 minut kynout.
Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme sypat cukrem, či mandlemi.
Troubu zahřejme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plechy vložíme do trouby a pečeme 17-20 minut do tmavě zlaté barvy.
Necháme zchladnout a podáváme.
Ingredience: