Plátky vepřové panenky s tuňákovou omáčkou a krutony z bílého chleba

Plátky vepřové panenky s tuňákovou omáčkou a krutony z bílého chleba

0,5 kg vepřová panenka                                                               Dresing:
olej                                                                                                   80 g tuňáka v plechovce
sůl                                                                                                     5 vrchovatých lžic majonézy
pepř                                                                                                  1 PL dijonská hořčice
4 plátky toustového chleba                                                          1 PL kapary
15 ks stříbrných sterilovaných cibulek                                       2 PL vinného bílého octu
1 ks červená cibule                                                                        čtvrtka malé cibule
8 ks okurky cornichons                                                                 1 PL cukr moučka
výhonky hrášku na ozdobu                                                          1 stroužek česneku

 

POSTUP

Očištěnou vepřovou panenku osolíme, opepříme a opečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Dále pečeme v troubě na 200 °C dorůžova zhruba 10minut nebo metodou sous vide 55 °C 2hodiny.

Z tuňáka, majonézy, kapar, dijonské hořčice, vinného octa, cukru, cibule a česneku za pomocí tyčového mixéru připravíme hladký dresink. Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a s trochou oleje a soli pečeme v troubě na 200 °C dozlatova. Při servírování plátky panenky pokapeme dresingem a poklademe sterilovanými cibulkami a okurkami, opečenými krutony, dozdobíme červenou cibulí a výhonky hrášku.

 

Tip sommelierky Denisy Kolaříkové: „Skvělým společníkem k pečenému vepřovému masu, je Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské modré, 2019, pozdní sběr, které vás na první pohled zaujme svou světlejší granátovou barvu. Jeho typickou odrůdovou vůni charakterizuje lesní ovoce, jahody, maliny, káva a hořká čokoláda. V chuti je víno plné, s výraznou tříslovinou, ale patrnou harmonií v závěru.“