Prvomájové dukátové buchtičky s krémem
Ingredience
Kvásek:
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce vlahého mléka
Těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 1 velké vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 100 ml vlahého mléka
- 40 g třtinového cukru
- 15 g rumu
Na dokončení:
- máslo na vymazání formy
- vanilkové šodó k zalití
- drobné ovoce a bylinky na ozdobu
Postup
Ideální sladký recept, který si zvládnete připravit s dětmi. Jen nezapomeňte asistovat u samotného smažení nebo ho plně převzít. Na kynuté těsto si připravte nejprve kvásek. Odlijte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst. Teplota nesmí přesáhnout 40°, jinak znehodnotí droždí. K tomu
přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, pravděpodobně to bude droždím a doporučujeme založit nový kvásek.
Nyní rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek s mlékem. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si případně pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.
Po vykynutí těsta dejte nejprve rozehřívat troubu na 170 °C. Těsto rozdělte na malé buchtičky, velikost záleží spíš na vás. Stačí každou kuličku lehce vyválet v dlani, aby byla hladká, a sázet je jednu vedle druhé. Jednotlivé buchtičky ze stran ještě lehce potírejte máslem, půjdou po upečení krásně od sebe. Až budete mít pekáček plný, přikryjte ještě buchtičky na 15 minut a nechte je dokynout.
Poté nechte péct zhruba 20 minut, buchtičky zkontrolujte a nechte jim dopéct vršky dozlatova. Podávejte s vanilkovým šodó nebo oblíbeným krémem. Zdobit můžete ještě třeba malinami, čerstvou mátou nebo meduňkou.