Prvomájové dukátové buchtičky s krémem

Prvomájové dukátové buchtičky s krémem

Ingredience

Kvásek:

  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce vlahého mléka

Těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 1 velké vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 100 ml vlahého mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 15 g rumu

Na dokončení:

  • máslo na vymazání formy
  • vanilkové šodó k zalití
  • drobné ovoce a bylinky na ozdobu


Postup

Ideální sladký recept, který si zvládnete připravit s dětmi. Jen nezapomeňte asistovat u samotného smažení nebo ho plně převzít. Na kynuté těsto si připravte nejprve kvásek. Odlijte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst. Teplota nesmí přesáhnout 40°, jinak znehodnotí droždí. K tomu

přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, pravděpodobně to bude droždím a doporučujeme založit nový kvásek.

Nyní rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek s mlékem. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si případně pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.

Po vykynutí těsta dejte nejprve rozehřívat troubu na 170 °C. Těsto rozdělte na malé buchtičky, velikost záleží spíš na vás. Stačí každou kuličku lehce vyválet v dlani, aby byla hladká, a sázet je jednu vedle druhé. Jednotlivé buchtičky ze stran ještě lehce potírejte máslem, půjdou po upečení krásně od sebe. Až budete mít pekáček plný, přikryjte ještě buchtičky na 15 minut a nechte je dokynout.

Poté nechte péct zhruba 20 minut, buchtičky zkontrolujte a nechte jim dopéct vršky dozlatova. Podávejte s vanilkovým šodó nebo oblíbeným krémem. Zdobit můžete ještě třeba malinami, čerstvou mátou nebo meduňkou.